Bilten 3

Bilten 3 Sadržaj
  • Povelja za kvalitetu
  • 15. obljetnica HDMK
  • Skupština HDMK
  • 13. simpozij o kvaliteti
  • Okrugli stol
  • Članarina za 2011.

HDMK dobitnik Povelje

Povodom Svjetskog dana kvalitete, Europskog tjedna kvalitete i Hrvatskog dana kvalitete, Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK) već tradicionalno dodjeljuje Povelju za kvalitetu zaslužnim organizacijama i pojedincima, u nekoliko kategorija. Ove godine Povelja za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete dodijeljena je našem Društvu, Hrvatskom društvu menadžera kvalitete. Povelju je primio Predsjednik Društva na svečanosti održanoj 08.11.2011. u Hrvatskoj gospodarskoj komori.Z asluge za ovo veliko priznanje pripadaju svim našim članovima koji kroz svoje redovne aktivnosti u poduzećima, organizacijama, fakultetima, bolnicama, školama, svakodnevno rade na promociji kvalitete kao znanosti, filozofskog pristupa, načina rada i života. Čestitke svim našim članovima.

15. obljetnica HDMK

Ove 2011. godine naše Društvo obilježava 15. obljetnicu osnutka i djelovanja. HDMK je osnovano na osnivačkoj skupštini održanoj 03.07.1996. godine, održanoj u Zagrebu. Za prvog predsjednika izabran je Prof. dr. sc. Marko Bešker. Za dopredsjednike izabrani su Davorin Paljan i Julio Kuruc. Za članove predsjedništva tada su izabrani: Branka Fresl, Ante Jerković, Tomislav Ferber i Dubravko Mraz. Prvi upis u Registar udruga izvršen je 23.10.1996. Obilježavanje obljetnice biti će simbolično u okviru aktivnosti HDMK, zaključno s 13. simpozijem.

Skupština HDMK

Upravni odbor HDMK donio je odluku da će se sjednica redovne Skupštine Društva održati 08.12.2011. godine u Zagrebu, u sjedištu Društva. Materijal za Skupštinu bit će pravovremeno dostavljen članovima Društva. Nakon sjednice održat će se prigodni domjenak povodom 15. obljetnice Društva, te blagdana Božića i Nove godine.

13. simpozij o kvaliteti

Upravni odbor HDMK donio je odluku da će se 13. međunarodni simpozij o kvaliteti, u organizaciji HDMK, održati 15. i 16. 03.2012. godine u Solinu, u hotelu President. Više informacija o simpoziju nalazi se na web stranici Društva. Prijave za simpozij kao i radovi već pristižu. Do izdavanja ovog Biltena već su prijavljeni sudionici i radovi iz: Rusije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i po prvi put Kosova i Velike Britanije. Očekuju se prijave iz još nekoiko zemalja: Srbije, Portugala, SAD, Rumunjske, Finske, Poljske i drugih. Po prvi put formirana je i tematska cjelina Kvaliteta u politici. Prijaviti se možete i putem web stranice.

Okrugli stol

S obzirom na činjenicu da broj ISO 9001 certifikata u RH godinama raste, a istovremeno se pozicija RH na globalnoj ljestvici konkurentnosti drastično pogoršava, ne ostvaruje se jedan od strateških ciljeva upravljanja kvalitetom, a to je konkurentnost gospodarstva. Brojne organizacije u RH koje su nositelji ISO 9001 certifikata zahvaćene su raznim aferama i oblicima ponašanja (nekompetencija, nepotizam, namještanje javnih natječaja, pranje novca, krivotvorenje dokumenata i sl.) koja bitno odudaraju od zahtjeva norme ISO 9001 i u koliziji su s načelima upravljanja kvalitetom. Svjesni te činjenice i naše obaveze da ukažemo na ovaj društveni problem, inicirali smo održavanje Okruglog stola pod nazivom Sustav upravljanja kvalitetom i kvaliteta sustava upravljanja. Našu inicijativu prihvatilo je Hrvatsko društvo za kvalitetu i Hrvatska gospodarska komora. U tijeku su organizacijske pripreme. O datumu održavanja Okruglog stola bit ćete pravodobno informirani.

Članarina za 2011 godinu

Molimo članove koji nisu uplatili članarinu za 2011. da to učine uplatnicom na žiro-račun HDMK: 2360000-1101505393 kod Zagrebačke banke. Iznos članarine je 100 kn.